
Tormod Johansen
Director • Bergen
Ferieloven gir arbeidsgivere begrenset adgang til å endre fastsatt ferie – men bare når strenge vilkår er oppfylt. Her får du oversikt over hva som faktisk gjelder.
Du har lagt ferieplanen og godkjent ønskene til de ansatte. Alt ligger til rette for en god sommer – helt til det oppstår en uventet situasjon som krever flere folk på jobb.
Men kan du som arbeidsgiver endre eller avbryte ferien? Svaret er ja, men kun under visse forutsetninger.
Ferieloven § 6 (3) åpner for at arbeidsgiver kan endre tidspunktet for ferie dersom:
Det oppstår uforutsette hendelser
Dette fører til vesentlige driftsproblemer
Det ikke er mulig å skaffe stedfortreder
Endringen er drøftet med den ansatte
Alle punktene må være oppfylt for at arbeidsgiver skal kunne gå til det skrittet å endre ferien.
Før arbeidsgiver kan endre ferien for ansatte, er det også et krav at det ikke er mulig å skaffe stedfortreder for den arbeidstakeren som skulle ha avviklet sin ferie.
Her har arbeidsgiver faktisk en omfattende undersøkelsesplikt for å skatte en stedfortreder. Her må arbeidsgiver både sjekke internt i egen organisasjon, og utenfor virksomheten om det er mulig å skaffe stedfortreder.
I tilfeller hvor arbeidsgiver skaffer en stedfortreder, men denne ikke fullt ut erstatter den ansatte som er på ferie, kan dette likevel gjøre til at driftsproblemene går fra å være vesentlig til å ikke være vesentlige. I et slikt tilfelle er ikke vilkåret for endring av ferie oppfylt.
Det må være en situasjon som arbeidsgiver ikke er «herre over», og som det ikke kunne tas hensyn til ved fastsettelse av den opprinnelige ferien.
At ansatte sier opp stillingen, eller at ansatte blir syke er i utgangspunktet ikke ansett som uforutsette hendelser. Dette er ikke noe ekstraordinært, og anses som situasjoner arbeidsgiver må være forberedt på. Men, det kan jo være tilfeller hvor både sykdom og oppsigelse medfører vesentlige driftsproblemer, og da kan det stille seg annerledes.
Den eller de uforutsette hendelsene må påføre arbeidsgiver vesentlige driftsproblemer dersom den planlagte ferien for ansatte går som avtalt. Det må være problemer som truer bedriftens drift eller kjerneoppgaver, ikke bare ulemper.
Det er ikke definert i ferieloven hva dette innebærer, men det må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. Driftsproblemene må uansett være av et visst omfang og kunne medføre store eller alvorlige følger for arbeidsgiveren
Arbeidsgiver må drøfte ferieendringen med den ansatte før beslutningen tas. Den ansatte har rett til å ha med en tillitsvalgt i møtet.
Den ansatte må samtidig gi opplysninger om eventuelle merutgifter, som:
Avbestillingsgebyrer
Ekstra kostnader ved flytting av reisen
Høyere priser på ny ferieperiode (må dokumenteres)
Dersom ferien endres lovlig, må arbeidsgiver erstatte dokumenterte merutgifter. Det gjelder ikke velferdstap, ulemper, eller lignende. Erstatning gjelder utgifter for den ansatte og nærmeste familie (ektefelle, barn og samboer med felles økonomi).
Ferieloven beskytter ansatte mot endringer i ferieplanene – og det skal mye til før arbeidsgiver lovlig kan avbryte eller flytte en planlagt ferie. Det kreves en reell, uforutsett hendelse, vesentlige driftsproblemer, ingen tilgjengelig stedfortreder, samt drøfting og erstatning av utgifter.
Director • Bergen