
Tormod Johansen
Director • Bergen
Hvor godt planlegger du ferien for dine ansatte? Effektiv ferieplanlegging er avgjørende for både virksomhetens drift og de ansattes behov for forutsigbarhet. Med riktig plan på plass sikrer du bemanning i feriemånedene og skaper trivsel i organisasjonen.
I denne guiden får du oversikt over hva du som arbeidsgiver må vite om ferieloven, fastsetting av ferie, feriepenger og rettigheter og plikter for ansatte.
Ferieloven pålegger arbeidsgiver et tydelig ansvar: du har plikt til å sørge for at dine ansatte faktisk tar ut ferie hvert år. Den lovpålagte ferien er 4 uker og 1 dag, men de fleste arbeidstakere i Norge har avtale om enten 5 eller 6 ukers ferie.
Ansatte har rett til tre uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september – den såkalte hovedferieperioden. Selv om arbeidstaker kan kreve tre sammenhengende uker, er det du som arbeidsgiver som fastsetter tidspunktet for ferien, innenfor rammen av ferieloven.
Noen ansatte har ikke opptjent nok feriepenger til å dekke lønnsbortfallet i ferien. Dette kan skyldes:
Sykemelding eller permisjon
Jobbskifte med lønnsendring
Deltidsarbeid, studier eller permittering
I slike tilfeller kan ansatte reservere seg mot å ta ut den delen av ferien som ikke dekkes av feriepenger. De dagene som er dekket må derimot tas ut. En god ferieplan tar hensyn til slike forhold.
Ferieloven krever at arbeidsgiver drøfter ferieavviklingen med den ansatte eller dennes tillitsvalgte. Dette skal gjøres i god tid, minimum to måneder før ferien starter.
Dersom dere ikke blir enige, er det arbeidsgiver som har styringsretten. Har du lagt ferien innenfor hovedferieperioden og gitt nødvendig varsel, står du juridisk trygt.
Arbeidsgiver skal varsle den ansatte om tidspunkt for ferie senest to måneder før ferien starter. Det finnes ingen formkrav, men det anbefales sterkt å gi skriftlig beskjed for å kunne dokumentere overholdelse av regelverket.
Noen ansatte ønsker ikke å ta ferie, eller ønsker kun å ta ut deler av den. Dette er i strid med ferielovens formål, som er å sikre restitusjon og hvile. Du som arbeidsgiver har ansvar for at ferien faktisk tas ut.
Ansatte som fyller 60 år i løpet av ferieåret, har rett til en ekstra ferieuke. Denne ekstra uken kan de selv bestemme tidspunkt for, så lenge de gir beskjed minst to uker i forveien. Resten av ferien fastsettes som normalt av arbeidsgiver.
NB: Det er ingen ekstra adgang til å overføre feriedager for ansatte over 60 år.
Ja, ferieloven åpner for at arbeidsgiver og arbeidstaker kan inngå skriftlig avtale om overføring av inntil to uker lovbestemt ferie til neste ferieår. Dette må avtales før årets slutt. Også avtalefestede feriedager kan normalt overføres.
Dersom ferie ikke er avviklet og ingen avtale er inngått, skal dagene overføres - de kan ikke slettes, med unntak av fire avtalefestede dager som kan godtgjøres med lønn.
Director • Bergen
Senior Manager • Leder for Lønn • Bergen