Hvordan lykkes med medarbeidersamtalen?

Hva gjør en medarbeidersamtale vellykket? Inspirert av podcasten «Statens mal for medarbeidersamtaler» og støttet av forskning, deler vi konkrete råd og refleksjoner for ledere og HR.

AIDER--42

Medarbeidersamtalen: En undervurdert ledelsesressurs


I podcasten «Statens mal for medarbeidersamtaler» intervjuer Sindre Reinholt personer som vanligvis ikke har slike samtaler, som fakirer, hackere og sexarbeidere. Til felles har de én ting: De opplever samtalene som nyttige, reflekterende og utviklende.


Hvorfor fungerer det så godt, og hva kan vi lære? Her er noen faglige refleksjoner og praktiske råd som gjør medarbeidersamtalen til et reelt verktøy for utvikling, mestring og måloppnåelse.

Miljø 7

Medarbeidersamtalen krever forberedelse og individuell tilpasning


Et fellestrekk i samtalene er at programlederen har satt seg grundig inn i deltakernes «arbeidsliv» – uansett hvor ukonvensjonelt det måtte være. Dette er et viktig prinsipp også i organisasjonslivet. Forskning viser at medarbeidersamtaler som er godt forberedt og individuelt tilpasset, styrker motivasjonen og eierskapet hos medarbeideren. Når samtalen bygger på forståelse av den ansattes arbeidshverdag og utfordringer, skapes det rom for ekte dialog og utvikling. Som leder gjelder det å stille forberedt, være nysgjerrig og åpen for refleksjon – ikke bare fylle ut et skjema.


 


Mål og mening må forankres i den enkelte


En annen nøkkel til suksess i podcasten, og i arbeidslivet, handler om målorientering. Programlederen er opptatt av hva deltakerne ønsker å oppnå, og hvordan de opplever mestring. Dette samsvarer med forskning som viser at det å sette mål, og oppleve fremgang mot disse, er blant de sterkeste driverne for motivasjon og prestasjon. En god medarbeidersamtale bør derfor gi rom for å reflektere over både faglige og personlige mål, og hvordan jobben kan oppleves som meningsfull og utviklende.

Medarbeidere må selv få eierskap til målene


Når medarbeidere selv er med på å definere sine mål, øker både ambisjonsnivået og ansvarsfølelsen. Målene blir ikke bare viktigere – de blir mer relevante og kobles til organisasjonens helhetlige strategi. Forskning viser at slike mål skaper høyere ytelse, større utholdenhet og sterkere engasjement. Det er derfor viktig at lederen både kommuniserer retning og inviterer medarbeideren til å tenke gjennom hva de ønsker å utvikle – og hvordan de best kan bidra til felles resultater.


Selvledelse krever støtte og struktur


Et sentralt poeng i podcasten er at mennesker må lede seg selv – men også tørre å be om støtte. Dette gjelder i høy grad i arbeidslivet i dag. Mange medarbeidere arbeider mer selvstendig enn før, med høy grad av fleksibilitet og selvledelse. Det krever både initiativ, refleksjon og evne til å forankre egne oppgaver hos leder og kolleger. For at selvledelse skal fungere godt, trenger medarbeidere en tydelig arena for støtte, avklaring og prioritering – og her kan en strukturert medarbeidersamtale være et effektivt verktøy.

AIDER--92

Tre konkrete råd for bedre medarbeidersamtaler


1. Sett mål i partnerskap


Gode mål formidles tydelig og knyttes til både organisatoriske ambisjoner og personlig utvikling. Dette skaper ansvar, eierskap og engasjement.


2. Del oppfølgingen


Ansvar for oppfølging ligger hos både leder og medarbeider. Oppfølgingen bør være hyppig, tydelig og knyttet til mål, mestring og utvikling.


3. Evaluer og lær


Sett av tid til å evaluere i egne samtaler. Reflekter sammen over resultater, kompetanse, og hva som kan styrkes fremover.


 


Medarbeidersamtalen virker – når den gjøres riktig


Vi vet fra forskning at effekten av medarbeidersamtaler varierer stort. Men vi vet også at når samtalene gjennomføres med refleksjon, struktur og gode intensjoner, kan de føre til:


  • bedre arbeidsprestasjoner


  • høyere tilfredshet med ledelse og jobb


  • sterkere organisasjonsforpliktelse


  • mer rolleklarhet


  • lavere turnover



Det handler om å gjøre riktige ting – på riktig måte.

Lyst til å ta en prat med oss?