AiderAider

Årets kanskje vakreste eventyr nærmer seg – vår, sol og mange fridager

Hvert år får vi spørsmål fra våre kunder om ansattes rett på lønn på fridager når de ikke er på jobb, og ikke minst hva ansatte som må arbeide på disse dagene har rett på i lønn. Her gir vi deg en oversikt over reglene for lønn på disse fridagene, både for de som ikke jobber disse dagene og de som faktisk må arbeide.

Våren er i anmarsj, og etter en lang vinter blir det godt å kjenne på sol og varme igjen. Med sol og vår, følger det også opp til flere ekstra fridager. De fleste ekstra fridagene vi har, utenom helgene, er på våren:

· Skjærtorsdag

· Langfredag

· 2. Påskedag

· 1. mai

· 17. mai

· Kristi Himmelfartsdag

· 2. Pinsedag

 

Høsten har også noen fridager, og de reglene som omtales i dette innlegget, gjelder også for 1. og 2. juledag, samt 1. nyttårsdag.

I 2025 strekker fridagene seg fra siste del av april og til første del av juni. Med unntak av 17. mai faller alle helligdagene og høytidsdagene på ukedager hvor ansatte normalt skulle vært på jobb.

TA KONTAKT

Tormod Johansen

Director

91 77 02 42

Rett på lønn for de som har fri på hellig- og høytidsdager

Når det gjelder rett på lønn for de som ikke jobber på disse dagene, må det skilles på de som er månedslønnede/fastlønnede og de som er timelønnede.

Månedslønnede

For ansatte som har en avtale om fast månedslønn, så blir denne lønnen utbetalt uavhengig av antall arbeidsdager eller fridager det er hver måned. Det betyr at disse vil få sin avtalte månedslønn, selv om de har fri på helge- og høytidsdagene. Det skal med andre ord ikke trekkes noe lønn for dagene de har fri.

Timelønnede

For de som er timelønnede stiller det seg noe annerledes. Timelønnede får i utgangspunktet kun lønn for de dagene de faktisk er på arbeid. Her er det litt forskjell med tanke på hvilke fridager det er snakk om. Det må skilles på rett til lønn 1. og 17. mai, og rett på lønn på de øvrige fridagene.

Egne regler for lønn på 1. mai og 17. mai for de timelønnede

Det er egne regler som bestemmer betaling av lønn på 1. mai og på 17.mai for de som er timelønnede. Dette følger av «Lov om 1. og 17. mai som høgtidsdager», med enkelte presiseringer i «Forskrift om lønn 1. og 17. mai».

 

Hva sier så disse reglene?

 

Jo, arbeidsgiver skal betale full lønn til de som ikke er på jobb på grunn av at virksomheten holder stengt disse dagene. Det er en forutsetning at disse dagene ikke faller på søndager eller andre helgedager, hvor de ansatte uansett hadde hatt fri. I 2025 er det kun 1. mai som faller på en hverdag, mens 17. mai i år er en lørdag.

 

Loven stiller imidlertid noen krav for rett til lønn:

 

1. arbeidstakeren må ha vært ansatt hos arbeidsgiveren i sammenheng de siste 30 dager før 1. mai og/eller 17. mai, eller

2. arbeidstaker er ansatt senere enn 30 dager før, og arbeidet er av minst 30 dagers varighet

 

Det er, som nevnt over, også et krav at arbeidstaker skulle vært på jobb denne dagen, om det ikke hadde vært høytidsdag.

 

 

Den ansatte kan likevel miste rett på lønn disse dagene

Dersom den ansatte uten samtykke av arbeidsgiver forsømmer sitt arbeid siste virkedag før eller første virkedag etter 1. og/eller 17. mai, taper den ansatte rett til lønn.

 

Det gis likevel lønn om den ansatte:

· leverer legeerklæring som godtgjør at fraværet skyldes sykdom, eller

· har hatt ferie, eller

· har plikt til å ivareta offentlig verv, eller

· har annen tvingende grunn

 

Har arbeidstakeren rett på sykepenger for 1. eller 17. mai, kommer disse til fradrag i lønnen.

 

Rett til lønn på øvrige fridager når den ansatte ikke jobber

Rett på lønn for de øvrige fridagene, avhenger av avtale, enten tariffavtaler, eller individuelle avtaler.

 

Det er altså ingen lovbestemt rett til lønn på disse dagene. Mange tariffavtaler gir rett på lønn disse dagene, selv om de ansatte ikke er på arbeid. Min erfaring er at også mange arbeidsgivere gir lønn for disse dagene, også der det ikke finnes noen tariffavtale.

 

Her må det også skilles på de som jobber på 1. og 17. mai, og de som arbeider de øvrige fridagene

Jobber du 1. og/eller 17. mai, har du rett på lønn for den tiden du faktisk jobber. Du skal også ha det «samme lønnstillegg som han etter avtale eller regulativ måtte ha krav på for søndager», jf lovens § 3.

 

Dersom det ikke er noen slik avtale, har du rett på minst 50% tillegg til din vanlige lønn.

Ansatte som må arbeide på disse øvrige fridagene har rett på lønn for den tiden det arbeides.
Det er imidlertid ingen egne regler for rett noe ekstra tillegg til lønn på de øvrige fridagene, ei heller for arbeid på søndager.
Rett til eventuelle tillegg følger av avtale, tariffavtaler eller individuelle avtaler.
Vær likevel klar over at de alminnelige reglene for overtid også gjelder for disse dagene.

Lyst til å ta en prat med oss, kontakt oss her