AiderAider

En liten julegave fra oss i Aider

Også i år gir Aider 1 tonn mat til den frivillige organisasjonen Casas da Noruega. Matkassene går til barn i Rios fattigste slumområder. Samtidig styrker vi samarbeidet – i 2021 skal vi hjelpe med å oppgradere skolens IT-rom.

Turen til Rio for 12 år siden ble et sjokk for Snorre Holand. Møtet med barna i favelaen markerte et slags før og etter, og han bestemte seg for å starte Casas Da Noruega. I dag går det nærmere 600 elever på skolen han var med på å bygge.

– Vi mener utdanning er nøkkelen til et verdig liv, men det hjelper ikke med gratis skoletilbud hvis du ikke har mat. Derfor startet vi også dette programmet hvor vi deler ut matkasser til de vanskeligst stilte. Og denne typen støtte fra næringslivet er helt avgjørende for oss, sier han.

 

Til Norway Cup 2022

Holand og hans kompanjong har mange jern i ilden. I løpet av det kommende året skal de blant annet åpne et eget senter med fritidstilbud tilpasset jenter – som et supplement til fotballtreningene de allerede arrangerer. Ja, egentlig skulle Aider hjelpe til med å sende et jentelag til Norway Cup i 2020.

– Sånn blir det jo ikke nå, men vi håper å få det til i 2022. Vi knytter disse fritidsaktivitetene tett sammen med skolegangen, og vi ser at det funker som motivasjonsfaktor, sier Holand.

– Disse barna gjør det jo bra på skolen når de har noe å glede seg til.

Snorre Holand poserer med en eske med mat på gaten i Rio

IT-kunnskap avgjørende

Da Casas da Noruega startet opp den nye skolen for 5 år siden, gjorde de et valg: I tillegg til de vanlige fagene skulle barna lære engelsk og IT.

– Disse barna kommer fra fattige kår, men Brasil er jo egentlig et høyt utviklet land når det kommer til teknologi. Å få dette inn i skolen gir mye bedre arbeidsmuligheter i både turistbransjen og internasjonale bedrifter, sier Holand.

Foto: Bildet er tatt da Tom Dybwad leverte vår matkasse i 2019.

Utstyret i skolens datarom har imidlertid sett bedre dager. Nå er målet å gjennomføre en oppgradering i løpet av kort tid. Her skal vi i Aider bidra med både datamaskiner og annet teknisk utstyr vi ikke lenger bruker. Slik slår vi et slag for både gjenbruk og barnas utdanning.

– Vi tenker at om disse barna har både engelsk- og IT-kunnskaper over snittet, stiller de ikke bare forrest i køen, men i en egen kø, sier Holand, som avslutter med en oppfordring:

– Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for at vi har det bra her i Norge, men det forplikter litt. Iblant må vi rett og slett løfte nesa og se over til naboen.

Vi ønsker alle en god jul, og et riktig godt nytt år!
Her kan dere lese mer om arbeidet til Casas da Noruega