AiderAider

Julen er rett rundt hjørnet, hva blir bordet dekket med i år?

Pinnekjøtt, ribbe, lutefisk og skinkestek- julemiddagen med nærmeste familie er et av årets store høydepunkter. Mette og fornøyde nyter vi julefreden, maten, gaver og godt selskap. Men noen steder i verden er det barn som legger seg sultne i julen. Casas da Noruega sørger for dekkede bord, også i slummen av Rio de Janeiro.

Les mer om saker hvor vi er engasjerte. Lokale tiltak

For de fleste familier i Norge opplever vi en varm og raus jul, med nok mat og drikke. Men dessverre er det ikke slik for alle. Hva om det ikke ble noe mat til jul? Absolutt ingen ting? Akkurat som i går- ingen mat. Tenk om du måtte legge deg sulten på julaften. Tenk deg at du skal legge barna dine uten mat, fordi dere ikke har mat.

I år har vi i Aider kjent litt på dette, for vi vet at det er mange som har det sånn.

Vi har innledet et samarbeid med en norsk veldedig organisasjon. Organisasjonen heter Casas da Noruega, og de jobber med å gi barn og ungdom i slummen av Rio de Janeiro – skolegang og en mulighet for et verdig liv. Vi støtter organisasjonen med 1 tonn mat nå før jul, slik at familiene får mat i julen, og barna slipper å lete etter mat på de lokale søppelfyllingene.

 

Merk: Da vi sponset Casas da Noruega sist, var det under merkevaren Tet. Nå heter vi Aider. 

Snorre Holand poserer med en eske med mat på gaten i Rio

Det hele startet for snart 11 år siden

– Det begynte med at jeg ønsket å gi barna ute i slummen av Rio de Janeiro et lite lysglimt i en ellers tragisk hverdag, forteller prosjektleder Snorre Holand. – Vi startet med å organisere fotballtrening for ca 30 barn. Etter et drøyt år fant vi ut at vi ville gjøre en forskjell for barna, samt gi de muligheten til et verdig liv. 

Etter noen runder ble de enige om at skolegang var det som ville hjelpe dem best i livet. Dette førte til at de bygget sin egen skole midt ute i slummen av Rio de Janeiro i Brasil. Skolen skulle i utgangspunktet gi inntil 280 elever skolegang, men i dag har prosjektet vokst til å gi 550 jenter og gutter skolegang. Skolen har 14 ansatte lærere og ledere med fokus på kjernefagene, samt engelsk og IKT. Opptakskriteriene for barna er «verst først». Det betyr at de familiene som sliter mest har størst sjanse for å få barnet sitt inn på skolen. 

– Vi oppdager barnas lidenskap, enten det er idrett, fotball (Brasil), frisering, sying, design etc. Så tilbyr vi organisert oppfølging av det de ønsker å drive med. Men forutsetningen for at barna får delta i aktivitetene er at de gjør skolearbeidet sitt, forteller Holand.

Julekasse med noe ekstra attåt

Skolen er godkjent som helsestasjon, og alle barna som blir tatt inn i prosjektet får en detaljert helseundersøkelse. Dette blir gjort for at de skal kunne iverksette tiltak som hjelper hvert enkelt barn. 

– Det hjelper lite med skolegang om barna ikke får mat. Derfor har vi et omfattende omfordelings-program med mat. Vi deler ut matkasse til de mødrene som sliter mest, som gjerne er mødre med 4-7 barn. I forkant av julen deler vi ut mye mat slik at barna skal slippe å legge seg sultne i julen, forteller Holand. 

Matkassen består av 21 kg med basisvarer slik som: salt, ris, mel, svarte bønner, kornblanding, pasta, olje, pressede tomater etc. I «julekassen» legges det også inn en liten kjekspakke med sjokoladetrekk, dette for å glede barna.

Les mer om Casas da Noruega