En sentral dimensjon i ledelse er å følge opp ansatte på en motiverende og ansvarliggjørende måte. Ledere skal følge opp egne folk i hverdagen og gi konstruktive tilbakemeldinger knyttet til prestasjoner, person og situasjon. Når medarbeidere har vært med på å sette mål og det er et avklart ansvar for oppgaver og leveranser så vil daglig oppfølgingen gå lettere, opplevelsen av kontroll blir mindre og det blir lettere for ledere å tilby konstruktiv lederstøtte.
Medarbeidere i dag må praktisere en stor grad av selvledelse. De må selv ta initiativ, sette egne mål og planlegge for gjennomføring, de må forankre egne oppgaver hos egen leder og hos andre som har «aksjer» i det de jobber med, de må håndtere arbeidspress og -stress og de må avstemme krav til kvalitet, ressursbruk og resultater. Medarbeidere må bli dyktigere til å «bestille» den ledelsen de trenger for å kunne gjøre en god jobb. Med dagens selvstendige medarbeidere og økende grad av fleksibel organisering, så vil vi anbefale å supplere den uformelle oppfølgingen med en strukturert oppfølging eksempelvis, en gang i måneden. Et hovedpoeng er at det er medarbeider som har det primære «leveransekravet» i disse samtalene. De skal tenke over og har svar på spørsmål som:
- Hvordan ligger jeg an i forhold til mål og planer?
- Hva har skjedd siden siste samtale?
- Hva har jeg lært eller utviklet meg på siden sist?
- Hva er de viktigste aktiviteter og mål fremover?
- Hvilke behov for å støtte, hjelp, avklaringer eller prioriteringer har jeg?
- Andre forhold og saker som jeg ønsker å lufte/drøfte?
Ledere skal lytte aktivt, stille interesserte og utforskende spørsmål, spørre etter mestrings- og læringsopplevelser. Samt alltid stille spørsmål om det er noe mer de kan gjøre for å hjelpe sine ansatte slik at de lykkes. Flere ledere må både si og tenke «hva kan jeg gjøre for at du skal lykkes, for lykkes du, så lykkes jeg».