AiderAider

Nasjonal sikkerhetsmåned 2024

Nasjonal sikkerhetsmåned arrangeres hver oktober og blir arrangert for 14. gang i 2024. Årets tema er «Våre digitale verdier» og hensikten er at både bedrifter og privatpersoner skal få et forhold til hvordan vi på best mulig måte kan beskytte og verne om disse verdiene.

Digital sikkerhet

For Aider er den nasjonale sikkerhetsmåneden et viktig initiativ og samtidig en fin anledning til å øke bevisstheten rundt cybersikkerhet for både kunder og egne ansatte.  

I Aider handler digital sikkerhet ikke bare om teknologi – det handler om folk. Vi står alltid klare til å hjelpe hverandre, og vi tror på å gjøre det komplekse så enkelt som mulig. Her er noen av de viktigste områdene vi har et ekstra skarpt blikk på når det gjelder den digitale sikkerheten. 

TA KONTAKT

Philip Johannessen

Systemrådgiver

98 10 91 25

Phishing-angrep

Phishing er en av de vanligste formene for cyberangrep og et typisk eksempel på hvordan svindlere forsøker å lure til seg sensitiv informasjon. Dette skjer ofte gjennom falske e-poster eller SMS-er der svindleren utgir seg for å komme fra legitime kilder, som banker, offentlige institusjoner og til og med kollegaer. Det er derfor svært viktig at man er bevisste på enkelte faresignaler: 

  • E-poster og SMS-er som ber deg om å oppgi personlig informasjon eller klikke på mistenkelige lenker, spesielt hvis de kommer uventet. 
  • Meldinger som skaper en følelse av hastverk eller trussel, som for eksempel krav om umiddelbar handling for å unngå negative konsekvenser. 
  • Uventede forespørsler om å laste ned vedlegg eller programmer, selv om avsenderen ser ut til å være kjent. 

For å unngå å bli utsatt for phishing er det avgjørende at man verifiserer avsenderens troverdighet og alltid tenker seg om to ganger før man klikker på lenker eller oppgir sensitiv informasjon. 

Passordssikkerhet

Sterke og sikre passord er essensielle for beskyttelse mot cybertrusler og gir enkeltindividet en enkel måte å øke sikkerheten på. Bruk av svake eller gjenbrukte passord kan gjøre det lettere for angripere å kompromittere kontoene dine. Vi oppfordrer alle til å følge disse rådene: 

  • Pass på at dine passord og innlogginger oppbevares på en trygg og sikker plattform som ikke er tilgjengelig for inntrengere under et eventuelt sikkerhetsbrudd.
  • Endre passord regelmessig, spesielt for kontoer som e-post, banktjenester og andre sensitive innlogginger. 
  • Unngå gjenbruk av passord på flere kontoer, da dette øker risikoen for sikkerhetsbrudd dersom ett passord skulle bli lekket eller eksponert. 

 

Beskyttelse mot skadelig programvare

Skadelig programvare som ransomware og virus er noe alle må forholde seg til og er noe som kan føre til betydelige problemer for både enkeltpersoner og bedrifter. For å beskytte mot denne trusselen er det flere enkle råd som kan utgjøre en stor forskjell: 

  • Sørg for at all programvare og operativsystemer er oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene. 
  • Unngå å laste ned programmer fra ukjente eller upålitelige kilder, da dette kan introdusere skadelig programvare. 
  • Bruk et pålitelig antivirusprogram og sørg for at det alltid er oppdatert og aktivert for å oppdage og forhindre mulige trusler. 

 

Viste du at vi tilbyr kurs innen teknologi?

Neste kurs du kan melde deg på er:

Intro til ChatGPT og OpenAI: Effektivisering av kontorarbeidet