Regjeringen har lansert ordningen som innebærer at staten dekker en andel av de faste kostnadene for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetningen som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene. Stortinget ble enige om forslaget, tirsdag 7. april – og søkeportalen ble lansert 17. april.
Spørsmål om krisepakken?
Fredag, 27. mars 2020, la regjeringen frem forslaget for del 2 av krisepakken til næringslivet. Stortinget ble enige om forslaget, tirsdag 7. april. Søkeportalen ble lansert 17. april.
Aider følger situasjonen tett, og vil oppdatere dette innlegget fortløpende med ytterligere detaljer.
Den presenterte ordningen er ment som en nødhjelp til bedrifter som har faste kostnader de ikke kommer seg unna, som for eksempel husleie, strøm, forsikringer og leasingavtaler. Kostnader til regnskapsfører ble også nevnt som et eksempel på kostnader som kan dekkes av ordningen.
Tiltakene skal være målrettede, effektive og midlertidige. I første omgang vil tiltakene gjelde i to måneder (kan forlenges ved behov), og det er antatt at det vil koste staten 10-20 milliarder i måneden. Ambisjonen er at pengene skal kunne være på konto om 2-3 uker.
– Krisen treffer bredt, derfor er tiltakene brede, sier finansministeren.
Søkeportalen er nå åpen.
Vi i Aider oppdaterer oss løpende på modellen og retningslinjene for støtte. Vi kjenner tallene godt, og vi vil kunne bistå våre kunder i denne prosessen – med for eksempel å finne frem nødvendige tall, beregne størrelsen på støtten og sende inn søknaden.
Klikk her for å gå til portalen
Les også: Kontantstøtten – bedre føre var enn etter snar
Pakken skiller mellom de som er pålagt å stenge, og de som ikke er det. For begge gjelder en nedre grense på 5.000 kroner, og for sistnevnte er det en egenandel på 10.000 kroner.
Kontantstøtten vil beregnes etter følgende formel: omsetningsfall (i prosent) * faste kostnader (- fratrukket eventuell egenandel) * justeringsfaktor
Ordningen gjelder for alle skattepliktige registrerte foretak i Norge, med enkelte unntak:
Når ordningen først kommer på plass vil Regjeringen ta en fot i bakken etter utbetalingene for april – for å se om det er behov for justeringer på modellen.
Kilde: regjeringen.no
Ett av hovedmålene er at de sunne bedriftene skal kunne holde seg flytende, og raskt kunne få opp igjen aktiviteten etter krisen. Målet er med andre ord at situasjonen skal gå fra å være et likviditetsproblem – til å heller bli et soliditetsproblem.
Det andre hovedmålet med nødhjelpen er å sende en beskjed til leverandører om at det er trygghet i leverandørkjeden.
Regjeringen oppfordrer alle i leverandørkjeden til å deler av regningen – staten tar en andel, som vil variere. Det er foreslått en høyere kompensasjonsgrad for dem som har fått yrkesforbud og har måttet stenge helt.
Finans Norge som representerer banknæringen samarbeider med regjeringen om en løsning der bedriftene søker støtte gjennom en digital portal hvor behandling av søknader i stor grad skal automatiseres og baseres på tilgjengelige registerdata. Dette for at pengene kan utbetales så raskt som mulig. Bedrifter som søker vil stå ansvarlig for at opplysningene er korrekte, og for ikke å misbruke ordningen. Det må også være mulig å kontrollere at midlene er brukt i samsvar med ordningen. Målet er at pengene skal være på konto innen tre uker.
Den selvbetjente søkeportalen for kontantstøtte er nå lansert, trykk her for å gå til portalen
Regjeringen vil innrette kompensasjonsordningen etter følgende syv prinsipper som ble presentert fredag:
Ikke nøl med å ta kontakt med din rådgiver, eller å sende spørsmål til hjelp@aider.no