AiderAider

Haugen-Gruppen valgte HR-for-hire: Viktig for oss å bli utfordret

Å erstatte en dyktig HR-direktør kan være en tidkrevende prosess. Så hva gjør du hvis du ikke vil forhaste deg – eller la rollen stå tom? For Haugen-Gruppen ble løsningen innleie fra Aider.

Norges råeste kompetansehus på mat og drikke

Haugen-Gruppen er Norges største selskap for import av mat og drikke, med en omsetning i 2022 på 1,4 milliarder. De er markedsledende på blant annet te, meksikansk og asiatisk mat, i tillegg til å være vindistributør. Og med høy kompleksitet på selskapsinnretningen kommer komplekse behov.

 

– Vi har stor spennvidde i organisasjonen, fra drift til strategi. Derfor er vi helt avhengig av et godt samarbeid på tvers av alle avdelinger, enten det er folk som jobber på lageret, kontoret eller med ytre salg, sier Atle Farmen, administrerende direktør i Haugen-Gruppen.

TA KONTAKT

Karina Strandrak Belseth

Leder for Folk og Kultur • Partner

95 26 01 55 LinkedIn

Nye innfallsvinkler

En viktig motor for nettopp dette samarbeidet er HR-direktøren. Så da hun sluttet, måtte Haugen-Gruppen snu seg raskt. Stillstand var aldri et alternativ.

 

– U2 synger om «running to stand still», og det er noe i det. Stopper du opp, går du i praksis bakover, så vi ønsket å holde oss i bevegelse frem til vi fant en erstatter.

 

Farmen forteller at selskapet også var inne i en strategisk periode, som aktualiserte behovet for god dialog rundt organisering. Konklusjonen var at det ville være fornuftig å leie inn en  tredjepart. 

 

– Vi har jo god erfaring med å hente inn konsulenter som kan gi et utenfraperspektiv på selskapet. Det er ingen grunn til at det ikke skulle gjelde også for HR. Eksterne rådgivere, når de brukes riktig, kan utfordre, inspirere og bidra til nye innfallsvinkler, sier Farmen.

Verdifullt med friske øyne

Frem til de hadde landet en egen erstatter, leide Haugen-Gruppen dermed inn ikke bare én, men to ressurser fra Aider – i henholdsvis 70 og 30 prosent kapasitet. 

 

– På den måten kunne én ta for seg det operative HR-arbeidet, mens den andre tilførte det strategiske blikket. At to hoder delte én rolle på den måten, var en løsning som passet oss. De utfylte hverandre dessuten godt, slik at totaliteten rett og slett ble veldig bra. 

 

Gjennom perioden har Aiders HR-rådgivere håndtert alt som inngår i det klassiske HR-årshjulet – i tillegg til strategiske finjusteringer av kultur og verdier.

– Det er alltid verdifullt med friske øyne, også når det gjelder bedriftskulturen din. Og så handler det jo ikke bare om at folk nye utenfra tenker annerledes, men også det at midlertidighet i seg selv skaper et annet blikk på det du driver med. I tillegg er eksterne rådgivere gjerne mer frittalende, og det er jo viktig for oss å bli utfordret. 

Et vellykket prosjekt

Men kanskje aller mest imponert er Farmen over hvor raskt de to HR-rådgiverne var «oppe og gikk» i driften.

 

– At de kom så raskt inn i det, viste for meg at de kom inn med mye både erfaring og kompetanse. Handover fra avtroppende HR-direktør gikk smidig, og vi har planlagt en bra handover-måned for den nye direktøren som er på vei inn. Resultatet er at vi sitter igjen med et vellykket prosjekt, sier Farmen og legger til:

 

– Akkurat som at du innenfor management consulting leier inn folk i en periode for å løfte et prosjekt eller et område, har dette gjort det samme for HR.

 

Direktøren tror HR-for-hire kan være et smart alternativ for alle som ønsker å bli utfordret på alt fra systemer til «ways of working».

 

– Vi er tilbake til dette med å være i kontinuerlig utvikling. Da kan du ikke gå deg fast i et spor. Å la noen som også har andre selskapsstrategier i bagasjen, kikke deg litt i kortene, er en fin måte å sikre deg mot akkurat det.