AiderAider

Er tiden inne for å automatisere regnskapet?

Er automatisering fremdeles bare et buzzord, eller er det noe som rører seg i regnskapsbransjen? Aiders leder for IT & tech, Bjørnar Fjeld, er i alle fall klar i sin tale. – Automatisering er ikke bare prat lenger. Nå skjer det, og det skjer mye på en gang, sier han.

Vurderingen kunne selvsagt vært farget av Aiders egen satsing på automatisering, men Fjeld merker en endring også på kundesiden.

– Vi har flere kunder som fremdeles er manuelle, og vi skal ikke langt tilbake i tid før disse ikke brydde seg noe særlig om automatisering. Nå ser vi en utålmodighet også blant dem.

 

Kan respondere raskere

Og det er åpenbart at endringstempoet aldri har vært høyere. Takket være ny teknologi går inngående flyt, avstemming og dokumentasjon mer effektivt enn noen gang.

– Den åpenbare trenden er automatisering av hovedprosessene, men det handler om mer enn hurtighet. Legger du på kunstig intelligens og maskinlæring, kan du bearbeide inngående data på en måte som er langt sikrere enn bare menneskelig vurdering. Du vil med andre ord redusere feil og øke kvaliteten på outputen.

Med slike verktøy kommer du tettere på dataen, som gjøres tilgjengelig for analyse. Det betyr også at du kan respondere raskere.

– Med realtime-data i hendene kan du gjøre tunge analyser ved at du trekker dataen ut av økonomisystemet og legger analyseverktøy oppå. Da har du plutselig et diagnoseverktøy som kan gi deg daglige styringstall, forklarer Fjeld.

Slaget står om systemer

Denne kombinasjonen av datafangst og smarte integrasjoner merker Fjeld at stadig flere bedrifter er opptatt av.

– Det finnes snart ikke et IT-verktøy som ikke har åpne API-er. Klarer du som økonomisjef å få disse systemene til å snakke effektivt sammen, har du en kjempefordel.

Regnskapsbyråenes kamp står med andre ord ikke om produksjonskapasitet, men om system- og integrasjonskompetanse.

– Dette har noe vi har satset knallhardt på i lang tid. Og det har vi gjort i lys av den klare trenden vi sitter midt inni, hvor regnskapet blir både skybasert og automatisert. Vi er ikke først og fremst opptatt av å selge timer, men å utvikle løsninger som funker.

Står ikke fast i hjulet

At produksjonstiden reduseres, samtidig som store mengder sanntidsdata hentes ut, betyr at de beste regnskapsbyråene kan bruke mer tid på analyse.

– Vi automatiserer ikke bort regnskapsføreren, men vi automatiserer dem inn i en rolle hvor de kan skape mer verdi. Bedrifter som er opptatt av å ligge i forkant, vet at det som skjedde i desember ikke lenger er så interessant i slutten av februar. Og nå er ikke regnskapsførere lenger bundet opp i dette produksjonshjulet.

Slik, mener Fjeld, kan regnskapsbyråene fungere mer som en sparringspartner for økonomisjefen.

– Ja, de beste regnskapsførerne har kompetanse til å hjelpe deg med oppsett og tweaking av systemene, men også til å fortelle deg hvordan dere kan jobbe mer effektivt.

– Og med mer teknologi blir de gode rådene bare enda viktigere.

Vi har samlet topp 5 trender innen regnskap og teknologi for 2021!
Les mer om automatisering, digitalisering og forenkling i året som kommer.